Tips schrijven CV en brief

Het schrijven van een sollicitatiebrief of het opstellen van een CV is niet eenvoudig. Hier vindt u een aantal tips voor het schrijven van uw eigen brief.

CV

Een goed CV is belangrijk om te hebben als u solliciteert. Start met een basis CV en pas deze telkens aan aan de vragen van de werkgever. Een werkgever moet vanuit jouw CV kunnen lezen wat hij zelf heeft beschreven in de vacaturetekst. Het CV is maximaal 2 A4 groot. Zet altijd je laatste opleiding en baan bovenaan en werk op chronologische volgorde verder terug in de tijd. De werkgever ziet snel wat uw laatste opleiding en werkervaring is. Die ervaringen zijn voor de werkgever vaak het belangrijkst.

Sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief helpt om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Maar zal je geen baan bezorgen. Werkgevers kijken vooral naar de inhoud van je cv om te bepalen of je een geschikte kandidaat voor de functie bent. De brief is wel uw visitekaartje. U laat hier zien dat u gemotiveerd bent.

U kunt met een brief reageren op een vacature of een bedrijf aanschrijven door middel van een open sollicitatie. Iedere brief is persoonlijk en daardoor anders. Wel bestaat een gerichte sollicitatiebrief uit een aantal vaste onderdelen. De belangrijkste zijn de beschrijving van uw motivatie voor de baan en de beschrijving van uw verkooppunten. Houd de tekst kort en zakelijk en geef de brief een verzorgde uitstraling.

Bent u op zoek naar werk dan is een goede sollicitatiebrief onmisbaar, net zomin als een volledige en up to date CV.